Työnhakijat pohtivat, miten työnantaja suhtautuu heidän irtisanomiseensa ja mahdolliseen työttömyyteen. Työnantajan suhtautuminen askarruttaa erityisesti silloin, kun henkilö on irtisanottu yksilösyin.
Jos et halua, sinun ei tarvitse ilmoittaa hakupaperivaiheessa syytä, miksi olet irtisanottu tai irtisanoutunut työstäsi. Syyn lähtöösi voit kertoa haastattelussa. Ansioluetteloon voit merkitä työsuhteesi jatkuvan, kunnes viimeinen työpäiväsi virallisesti koittaa.
Työnantajalle työttömyys, lyhyt työmatka tai rahapula eivät ole syitä palkata sinua. Työnantajalle tärkeintä on tietää, kuinka osaamisesi hyödyttää organisaatiota ja nähdä, että olet valmis tarttumaan uusiin töihin, sen sijaan että olisit jäänyt menneisyytesi vangiksi puimaan edellisessä työsuhteessa tapahtuneita asioita. Työnantajaa eivät kiinnosta yksityiskohtaiset selitykset työsuhteen päättymisestä tai jos kiinnostaa, hänen fokuksensa työhönottajana on hukassa. Selitä, älä selittele.
Oletko huomannut, että sinulla uuden työn aloittaminen on nopeampaa kuin työsuhteessa olevalla työnhakijalla, jolla voi olla pitkäkin irtautumisaika? Ja toiseksi, työsuhteessa olevan henkilön syyt hakea uutta työtä eivät välttämättä ole sen imartelevampia kuin irtisanotun, kuten esimiessuhteen ongelmat tai tylsät työtehtävä. Työsuhteessa olevat eivät tuo niitä esiin haastattelussa, vaan puhuvat rekrytoijalle ’halustaan siirtyä työuran seuraavalle tasolle’. Miksi sinun pitäisi kertoa yksityiskohtaiset syyt irtisanomiseesi?