Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi-tapaamisessa 29.1.2016 esiteltiin työni kannalta mielenkiintoisen tutkimuksen tuloksia.
Aalto yliopisto on selvittänyt Nokian Bridge -uudelleentyöllistymisohjelmaan osallistuneiden irtisanottujen kokemuksia ja näkemyksiä sen vaikutuksista. Työsuojelurahasto tuki kyseistä tutkimusta, jossa ensi kertaa tuotiin päivänvaloon irtisanottujen kokemuksia tukiohjelman hyödyistä.
Ohjelma on tiettävästi laajamittaisin irtisanottujen tukiohjelma, joka perustettiin kesällä 2011 pehmentämään maailmanlaajuisten irtisanomisten vaikutuksia. Suomessa ohjelmaan oli oikeutettu 5 000 työntekijää, maailmalla 18 000.
Tuki rakentaa luottamusta
Suomessa ani harva työnantaja on oivaltanut, kuinka tärkeätä on tukea irtisanottavia työntekijöitä, sanoo tutkijatohtori Anu Hakonen Aalto-yliopistosta. Tuen tarkoitus on pehmentää työn menettämisen iskua ja suunnata irtisanottua löytämään osaamista ja voimavaroja uudelleentyöllistymiseen. Tilaisuudessa todettiin, että tuki voi olla niin taloudellista tukea, konkreettisen informaation jakamista irtisanottaville (te-toimistoon ilmoittautuminen, ansiosidonnaisen hakeminen, työvelvoitteet, tarjottavien valmennusten sisältö ja aikataulu jne.) kuin sosiaalista ja psykologista tukea esimerkiksi vertaistuen ja uudelleensijoittumis- ja uravalmennusten muodoissa.
Irtisanomiset heikentävät lisäksi jäljelle jäävän henkilöstön luottamusta työnantajaan, heidän sitoutumistaan ja työmotivaatiotaan. Hakosen mukaan tämä on erityisen tärkeätä korkeaa osaamista vaativilla työpaikoilla, joissa ei ole varaa menettää huolella rakennettua osaamispääomaa. Organisaatiossa jatkavista työntekijöistä pidetään kiinni, myös osoittamalla, että irtisanottavista huolehditaan. Siten voidaan ylläpitää jäljelle jäävien sitoutumista työnantajaansa.
Tuesta hyötyä irtisanotuille
Tutkimuksen mukaan noin 60 prosentilla työntekijöistä oli tiedossa uusi työpaikka, opiskelupaikka tai he olivat perustamassa yritystä Nokia-työsuhteen päätyttyä. Uusia yrityksiä on syntynyt Suomeen 400: niistä 40 prosenttia informaatiotekniikan alalle ja noin 30% palveluyrityksiä kuten konsultointipalvelua tarjoavia yrityksiä.
Bridge-ohjelmalla oli myönteisiä vaikutuksia sitä hyödyntäneiden henkilöiden hyvinvointiin ja uudelleentyöllistymisen edellytyksiin. Henkilöt kokivat oppineensa, miten töitä haetaan ja itsetuntonsa työnhakijana parantuneen. He kokivat myös saaneensa henkisiä voimavaroja työn menetyksestä toipumiseen. He pystyivät suuntaamaan ajatuksiaan ja toimintaansa uuteen suuntaan ja avautumaan uusille mahdollisuuksille.
Lisätietoja: tsr.fi