Alla voit lukea asiakkaideni omista kokemuksista kumpuavia neuvoja, jotka he ovat halunneet välittää samassa elämäntilanteessa oleville työnhakijoille:
Oman tilanteen analysointi ja tavoitteiden pohdinta. Tämän jälkeen ohjattu uravalmennus työnhaun katalysoimiseksi.
Kehoittaisin toimimaan äärimmäisen suunnitelmallisesti ja aktiivisesti, jotta mahdollisuudet työllistymiseen paranisivat.
Miettii oman tavoitteen työnhaussa selkeäksi ja osallistuu aktiivisesti erilaisiin koulutuksiin sekä ylläpitää/ päivittää omaa osaamista mahdollisuuksien mukaan.
Menemään reworkiin
Tähdentäisin CV:n kohdistamisen tärkeyttä. Kertoisin myös, että oma osaaminen tulee avata mahdollisimman tarkasti omaan ansioluetteloon.
Työnhakua ja siinä ”epäonnistumista” ei kannata pelätä tai edes miettiä liikaa, vaan mielummin sitä että kuinka tehdä hakemisesta/hakemuksista tehokkaampaa (suorat puhelinsoitot firmoihin jne). Mitä pidempään mietit, sitä vaikeampaa siitä tulee.
Kartoita oma tilanne, mitä haluat, mikä motivoi ja mitä kykenet oman osaamisen puitteissa tekemään. Päivitä ammattiosaamisesi ja/tai hanki uusia taitoja jos tarpeen. Paranna työnhakutaitoja – osallistu työnhakuvalmennuskurssille ja viilaa työnhaun asiakirjat kuntoon. Tunnista osaamisesi ja opettele kertomaan siitä ytimekkäästi ja kiinnostavasti. Käytä työnhakukanavia monipuolisesti ja etsi myös piilotyöpaikkoja. Kerro kavereille, entisille työkavereille ja muille verkostosi jäsenille, että haet töitä. Ole aktiivinen, myönteinen ja räätälöi CV:si ja hakemuksesi kutakin työpaikkaa varten. Älä lannistu vaikkei töitä heti löytyisi. Huolehdi fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistasi.
Irtisanotun täytyy yrittää pitää kontaktia mahdollisimman monen tutun kanssa. Tämä onnistuu vaikkapa LinkedIn:n kautta. Kavereilta minäkin olen saanut parhaat vinkit!
Säännöllinen retrospektiivi, jossa miettii oman työhaun hyvät ja huonot puolet sekä korjaustoimenpiteet.
Suosittelen työnhakuvamennusta, varsinkin jos ei ole kokemusta työnhausta ja cv:n teosta.
Paneudu omaan osaamiseesi ja dokumentoi se kunnolla (saatekirje + CV). Jaa materiaali läheistesi kanssa ja harjoittele sen esittämistä – tee parempia versioita. Seuraa (sähköisiä) työpaikkailmoituksia ja ole yhteydessä omiin kontakteihisi mahdollisuuksien löytämiseksi.
Hakeudu ammattilaisen ohjaukseen mikäli mahdollista.
Kannattaa ottaa kaikki mahdollinen apu ja tuki vastaan mitä on saatavilla. ReWorkin yksilövalmennuksesta oli ainakin minulle suuri apu, sain varmuutta, tietoa ja tukea.
Kannattaa heti alusta alkaen hakea mahdollisimman monia työpaikkoja ja näin saada kokemusta hakemuksen teosta, haastatteluista jne. Ei kannata jäädä tuleen makaamaan, vaan mennä rohkeasti eteenpäin täysillä… Aina joku sen työpaikan saa, jonain päivänä se voit olla sinä.
Olemaan aktiivinen ja käyttämään kaiken mahdollisen avun ja tuen työnhaun tehostamiseski. Puhumaan työnhaun haasteistasi ja hyödyntämällä tarjottuja valmennuksia omien työnhaun heikkouksien poistamiseen.
Ottamalla yhteyttä Te-toimistoon ja kysymällä mahdollisuutta valmennukseen. Yksin ei vaan joka tilanteessa pärjää. Vaikka vain kuuntelemalla ja keskustelemalla asioista.
Mieti mitä oikeasti haluaisit tehdä ja mihin nykyiset resurssit riittävät. Tutkaile rohkeasti haussa olevia paikkoja eri lähteistä ja keskustele avoimesti ihmisten kanssa siitä, että olet työn haussa. Mieti mahdollisuuksia kouluttautua. Jos vaan mahdollista, niin hakeudu työhönvalmennukseen!
Ei kannata tehdä mitään isoja päätöksiä heti irtisanomisuutisen saatuaan vaan rauhoittua ja miettiä kunnolla, mitä haluaa tehdä, laatia siitä suunnitelma ja toteuttaa se.
Pää kylmänä, jatkuva pitkäjännitteinen haku päälle, osallistuminen koulutuksiin ja tätä kautta verkottuminen ihmisten kanssa – vaikka töitä ei löytyisikään, ei pidä jäädä yksin tilanteensa kanssa. Samaan aikaan pitää nostaa joku oma tärkeä harrastus ja alkaa itsensä kehittäminen ja liikkeessä pitäminen sitä kautta: voi olla, että töitä ei tule ikinä, mutta sisältö elämään pitää löytyä. On muutakin kuin työ.
Minusta pitää olla aktiivinen ja optimisti.
Ei kannata jäädä odottamaan täydellistä tilaisuutta vaan hakea kaikkia soveltuvia paikkoja
Kehoittaisin pysymään aktiivisena eikä vain suoranaisessa työnhaussa vaan myös muilla elämän alueilla sillä se voi auttaa työnhakukykyisenä pysymistä.
Mieti mitä osaat ja muotoile se niin että siitä syntyy tarve rekrytoivalle yritykselle. Seuraa aikaa ja talousuutisia. Opiskele ja lue ammattikirjallisuutta.
Ota yhteyttä kaikkiin tuttuihisi ja ilmoita että olet ”available” uusiin haasteisiin. Päivitä CV etc. työhakudocut sekä tutustu TE-keskuksen tarjoamiin palveluihin. Harkitse yrittäjyyttä tai siirtymistä ulkomaille sillä työpaikat senkun vähenevät Suomessa.
Kannattaa miettiä mitä itse haluaa ja toimia sen mukaan. Tosiasiat kannattaa kuitenkin ymmärtää, jos paikkaan on yli 200 hakijaa, ei itsessä ole mitään vikaa jos ei tullut valituksi.
Minulle suurin haaste on edelleen sopeutuminen työttömänä olemiseen. Tule ensin sinuiksi sen kanssa, että tämä prosessi saattaa kestää piiiiiiiiiiiiitkään. Toinen yleinen klisee on pysyminen omana itsenä. On turha esittää jotakin ekstroverttiä, jos ei sellainen ole. Viime kädessä itsensä kanssa tulee elää ts. pitää olla sinut peilistä katsovan kaverin kanssa.
Ajattelemalla analyyttisesti kuin työnantaja. Palkkaisitko sinä itsesi nykyisen CV:n ja hakemuksesi perusteella? Olemaan äärimmäisen aktiivinen. Vaikka kuinka masentaa potuttaa ja kaikki haukkuu sinua luuseriksi niin pidä kiinni työnhakurutiineista ja tee jotakin itsellesi tärkeää siinä sivussa.
Älä odota että joku muu tekee jotain. Ole omaaloitteinen ja käytä palveluita apuna.