Mies kävi eläintarhassa katselemassa eläimiä. Elefantteja katsellessaan hänen huomionsa kiinnittyi keinoon, jolla elefantit pidettiin aloillaan. Niiden jalasta lähti rautakettinki, joka oli kiinnitetty maahan pystytettyyn tolppaan. Kettinki oli varsin ohut, samanlainen poikasella kuin emollakin. Mies alkoi ihmetellä moista. Pienen elefantin tämä kettinki kyllä pitäisi paikallaan, mutta miten kävisi, jos täysikasvuinen elefantti päättäisi kiskaista itsensä irti. Moinen ohut ketju tuskin riittäisi pitämään sitä paikallaan. Kaiken järjen mukaan isolla elefantilla tulisi olla paksumpi ketju.
Mies päätti kysyä asiaa elefanttien hoitajalta. Tämän vastaus oli lyhyt ja ytimekäs: ”Katsokaas, elefanteilla on pitkä muisti”. Kun elefantti oli vielä pieni, se yritti riuhtaista itsensä irti ketjusta. Muutaman yrityksen jälkeen se ymmärsi ketjun kestävän – ja muisti sen koko loppuelämän ajan.
Suurta elefanttia ei pitänyt paikallaan ketju vaan elefantin muisti.
Näin syntyvät myös uskomuksemme ja käsityksemme itsestä. Voi olla, että ketjusi on jo ruostunut pois jo kauan sitten, muttta näkymätön ja olematon ketju pitää sinua yhä paikallaan. Uskottelemme itsellemme, että
”Olen huono esiintyjä”
” Tässä iässä ei kannata enää opiskella”
” Jos pidän pääni, porukka hylkää minut”
” En opi käyttämään tietokonetta”
” Itsehän tässä kaikki joutuu tekemään, kun alaiset ovat niin laiskoja”
” Tämä työ on vain sellaista, että täällä on aina kiire”
”Lapsuuteni kokemukset määräävät tunteeni ja käyttäytymiseni aikuisena”
” Tällä toimialalla tulee käyttäytyä näin”.
Uskomustemme lista on käytännössä rajaton. Ongelmaksi ne muodostuvat silloin, jos niistä tulee kohtuuttoman rajaavia tai ne ovat suuressa epäsuhdassa sen kanssa, mitä voimme olla tai tehdä nykyisten vahvuuksiemme varassa.
Kysy itseltäsi:
- Missä asioissa tiedät olevasi hyvä? Miksi tiedät sen?
- Mistä olet saanut usein hyvää palautetta?
- Minkä ajattelet olevan mahdollista sinulle?
- Mikä olisi sinulle mahdollista, jos tapahtuisi jonkinlainen ihme?
- Mitkä asiat eivät onnistu sinulta? Mistä tiedät sen?
- Millaisia rajoittavia uskomuksia huomaat helliväsi? Mitä pidät itsellesi mahdottomana? Olisiko se mahdotonta, jos alkaisit tosissasi opetella ja treenata sitä?
- Voisitko sittenkin päästä haluamallesi tasolle?
Tarina elefantin muistista on poimittu kirjasta ”Syty ja sytytä. Valmentavan johtamisen filosofia”. (Aaltonen, Pajunen, Tuominen).