Löysin Lauri Järvilehdon kirjasta ’Upeaa työtä! Näin teet itsellesi unelmiesi työpaikan’ hienon kirjoituksen dialogisesta kohtaamista.
MIT:n tutkija, dialogiseen viestintään erikoistunut Willian Isaacs määrittelee dialogin yhdessä ajattelemisen taidoksi. Taito on erityisen hyödyllinen silloin kun työnhakija etsii piilevämpiä työmahdollisuuksia.
Rohkaisen sinua vuorovaikutukseen, jossa
- Kysyt lisätietoja sen sijaan että istut hiljaa. Päästä irti ajatuksesta, että vaikutat tyhmältä ja tietämättömältä jos kysyt tarkentavia kysymyksiä.
- Olet oma itsesi, joka tiedostaa vahvuutensa ja heikkoutensa. Tällöin pelko siitä, että sanot jotain tyhmää ja mokaat, vähenee. Arveletko saavasi työpaikan, jos vastaat työantajan esittämiin kysymyksiin huonoimpien poliitikkojen lailla kierrellen ja kaarrellen, ilman että oikeasti sanot tai paljastat itsestäsi mitään?
- Kuunte keskittyen, sisästäen mitä puhuja sanoo yrityksestä, työyhteisöstä, työtehtävistä ja odotuksista uudelle työntekijälle. Keskity kuulemaasi sen sijaan että mietit omaa nasevaa vasta-argumenttiasi, jonka pääset esittämään kunhan toinen vain ymmärtäisi lopettaa puhumisensa.
- Lopputulos ei ole ennaltamäärätty. Dialogin lähtökohtana on, ettei kumpikaan osapuoli päätä etukäteen keskustelun lopputulosta. Sen sijaan yhteisymmärrys pyritään synnyttämään kohtaamisessa: keskustelussa siitä sopivatko yritys ja työnhakija toisilleen. Työpaikkailmoituksissa näemme yrityksistä vain pintaraapaisun. Myös moni työhaastattelu jää tälle tasolle, jos et aktiivisesti kuuntele ja esitä kysymyksiä.
- Sinä punnitset yhtälailla sopivuutesi organisaatioon. Yhdessä ajatteleminen tarkoittaa sitä, että myös sinun omat lähtökohtasi voivat muuttua keskustelun aikana. Tuntuuko sinusta myös työhaastattelun jälkeen siltä, että haluat työllistyä ko. organisaatioon: osasiko työnantajan edustaja keskustella kanssasi edellä kuvatulla tavalla ja kohdella sinua tasavertaisena? Jos ei, mitä tämä kertoo sinulle työnantajan suhtautumisesta työntekijöihinsä? Haluaisitko olla osa tätä organisaatiota? Kenties sanot työnantajalle ei kiitos.
Dialogisuus tarkoittaa siis yhdessä ajattelemisen taitoa. Siinä, missä perinteisempi neuvottelutilanne muistuttaa miekkailua, on dialogisuus lähempänä tanssimista. Et voi päättä yksin, miten tanssi kulkee, vaan sinun täytyy löytää yhteys tanssipariisi, aistia miten te liikutte yhteen, löytää tanssin (tai keskustelun) yhteinen flow-kokemus.