Sitra tutki, miten suomalaiset ovat saaneet viimeisimmän työpaikkansa, ovatko he aikeissa hakea uutta työtä, miten ja millä ehdoilla sekä mitä taitoja he näkevät työnhaussa tarvitsevansa. Kysely toteutettiin joulukuussa 2015 ja vastaajia oli 5000 henkilöä.
Muutamia mielenkiintoisia poimintoja tutkimuksesta:
Piilevät työmahdollisuudet
71% vastaajista oli löytänyt nykyisen työnsä muuten kuin avoimeksi ilmoitettua työpaikkaa hakemalla. He kertovat itse lähestyneensä potentiaalista työnantajaa, työnantaja on tarjonnut heille työtä, he ovat hyödyntäneet verkostojaan tai ottaneet yhteyttä esimerkiksi henkilöstökonsultteihin.
Työllistymisen kulmakivet
Vastaajien mukaan työpaikan saamiseen vaikuttivat ratkaisevasti aiempi työkokemus ja näytöt, taidot sekä omaan persoonaan ja motivaatioon liittyvät tekijät. Tulokset ovat hyvin yhteneväisiä työnantajien näkökulman kanssa. Skyhoodin rekrytointitutkimuksessa vuodelta 2015 rekrytoinnista päättävät vastaajat kertoivat työnhakijan motivaation, persoonan sopivuuden työyhteisöön, henkilön vahvuuksien ja aiemman työkokemuksen olevan keskeisimpiä tekijöitä työpaikan saannissa.
Työntekijän vahvuudet
Yli puolet Sitran tutkimukseen vastanneista piti vahvuuksinaan luotettavuutta, hyvää asennetta työntekoon ja ahkeruutta. Kuulostavat varsin perinteisiltä työteon arvoilta, eikö totta? Ne todennäköisesti heijastelevat myös kollektiivista käsitystämme suomalaisuudesta ja hyvästä työntekijyydestä, ja näin ne ovat hyväksyttäviä ja vaivattomia adjektiiveja vastattavaksi kun meiltä kysytään vahvuuksistamme.
Olisiko meidän aika päivittää sanastoamme? Sanat ovat aina valinta siitä, mihin kiinnitämme huomiota ja mitkä jäävät katvealueelle: minkälaista työntekijyyttä uusinnamme puheessamme ja tämän myötä teoissamme. Esimerkiksi onko hyvä työntekijä sellainen, joka noudattaa ohjeita ja tekee annetun työsuoritteen nurisematta? Vai rohkaistaanko häntä soveltamaan tietoa, kyseenalaistamaan ja löytämään toimivampia ratkaisuja asiakkaalle ja työnantajalle?
Vain kuusi prosenttia vastanneista piti vahvuutenaan verkostoitumistaitoja. Myös empaattisuus, luovuus ja asiakassuhdeosaaminen jäivät listan häntäpäähän. Kuitenkin, juuri nämä ovat taitoja, joihin koneet ja robotit eivät pysty ja joita tarvitsemme tulevaisuuden työmarkkinoilla. Laskentatehossa, tarkkuudessa ja väsymättömyydessä emme pärjää koneille, vaan mahdollisuutemme piilevät metataidoissa.
Metataidot
Siinä että me tunnemme, kykenemme sekä-että ajatteluun, kykymme unelmoimaan paremmasta huomisesta, kykymme kokeiluihin jossa mielikuvitus ja käden taidot tuottavat väliversioita ja joiden kautta muotoutuu jotakin pysyvämpää/todellisempaa sekä lopuksi kyvyssämme uudistaa ajatteluamme ja toimintaamme. Lisätietoja metataidoista on luettavissa alla olevista linkeistä. Suosittelen lämpimästi.
Lähteet:
http://www.sitra.fi/uutiset/vain-joka-neljas-suomalainen-tyollistynyt-avointa-tyopaikkaa-hakemalla
Skyhoodin rekrytointitutkimus, ks. blogimerkintäni 27.9.2015
Metataidot Marty Neumeier: https://vimeo.com/103835629
Jari Sarasvuo: Oppiminen on sitä, että saa enemmän selville siitä mistä on kiinnostunut (podcast 21.3.2016)