Osallistun tänä vuonna soveltavan positiivisen psykologian koulutukseen. Tuliaisina jaan teille tutkimustietoa ja havaintoja näiltä päiviltä. Ensimmäinen mielenkiintoinen käsitepari on Fixed ja Growth Mindset, josta Carol Dweck puhuu kirjassaan Mindset: The New Psychology of Success.
Fixed Mindsetilla varustettu henkilö kokee, että hänen kykynsä ja lahjakkuutensa ovat synnynnäisiä, mitattavissa olevia ja niiden muuttaminen on hyvin vaikeaa. Tällöin on tärkeää välttää epäonnistumista ja valita turvallinen vaihtoehto, joka ylläpitää pystyvää kuvaa itsestään niin luokkahuoneessa, työuralla kun ihmissuhteissa. Elämässä eteentulevia tilanteita arvioidaan sen mukaan, onnistunko minä vai en, näytänkö muiden silmissä tyhmältä tai fiksulta, hyväksyvätkö vai hylkäävätkö muut minut ja tunnenko itseni voittajaksi vai häviäjäksi. Irtisanominen tulkitaan merkiksi epäonnistumisesta. Epäonnistuminen tarkoittaa sitä, että olen tyhmä ja huono, sillä vain lahjattomien tarvitsee harjoitella.
Growth Mindsettia käyttävä ihminen uskoo, että hänen ja muiden potentiaali kehittyy läpi elämän. Mitä meistä kehittyy vuosien saatossa, on kiinnostuksen kohteidemme ja jatkuvan harjoittelun tulosta. Tällainen ihminen hakeutuu hanakammin haasteiden pariin ja näkee ne mahdollisuutena koetella kykyjensä rajoja ja jonain päivänä ylittää ne. Mikäli työsuoritusta arvioidaan, arvosanat ja arvioinnit kertovat osaamisen tason tällä hetkellä, eivät sitä kuinka menestymme samaisessa testissä myöhemmin tai kuinka pärjäämme loppuelämämme ajan. Heille väärä vastaus tai tietämättömyys tietyssä tilanteessa tarkoittavat sitä että he pyytävät apua, kuuntelevat palautteen (myös sen kriittisen osan) ja näin oppivat lisää.
Joustavammalla ajatusmallilla toimivat kokeilevat uusia, vaihtoehtoisia tapoja ajatella ja toimia, kun taas Fixed Mindsettiä käyttävät ihmiset jatkavat saman toimimattomaksi havaitun strategian käyttämistä, turhautuvat ja lopulta lopettavat yrittämisen.
Nämä kaksi erilaista ajatus- ja toimintamallia näkyvät myös työssäni uudelleensijoittumisvalmentajana. Kysy itseltäsi:
- Tuleeko sinun tietää kaikki työnhausta vai uskallatko pyytää apua?
- Uskallatko kysyä minulta ’tyhmiä kysymyksiä’?
- Näetkö pienet edistysaskeleet ja hyvin tehdyn työn, vaikka lopputulema olisikin ei kiitos-vastaus työnantajalta?
- Annatko arvoa onnistumisellesi?
- Millä tavoin otat palautteen vastaan?
- Oletko valmis laittamaan kaiken osaamisesi peliin ja yrittämään parhaasi?
Lohdullinen uutinen on se, että me pystymme muokkaamaan ajatus- ja toimintatapaamme kohti Growth Mindsettiä. Lähtötasomme ja lahjakkuutemme korkein huippu ovat meillä jokaisella erilaisia, mutta yhtä kaikki kykymme ja taitomme kehittyvät harjoittelun myötä.
Carol Dweckin mukaan tärkeää on keskittyä itse tekemiseen mielummin kuin lopputulokseen. Six-packin tavoittelun sijaan keskityt syömään terveellisesti ja liikkumaan päivittäin, työpaikan saamisen sijaan keskityt edistämään työnhakuasi päivittäin tunnin verran. Ja ymmärrät, että nämä pienet askeleet ja myös takapakit vievät sinut kohti uutta työtä.
Työuran myötä- ja vastatuulissa sinua tukien,
Päivi