Minulla oli mahdollisuus työskennellä 30-henkisen työnhakijaryhmän kanssa syksyllä 2014, ja pyysin heitä antamaan omakohtaisia vinkkejä työnhakuun. Asiantuntijaohjeiden sijaan näissä vinkeissä kuuluu irtisanottujen/työnhakijoiden oma ääni.
Riittävän tiivis ja säännöllinen yhteistyö valmentajan kanssa auttaa pääsemään alkuun tehokkaasti ja työnhakuvire säilyy aktiivisena. Kaikki työnhakumahdollisuudet kannattaa käyttää. Oma paikkani löytyi avoimen hakemuksen kautta, ja sitä kautta erottuminen saattaa olla myös helpompaa.
On ok, että tilanne potuttaa ja masentaa. Sen peittely vain hidastaa työllistymistä. Kyse ei ole tilanteen kieltämisestä, vaan sen hallitsemisesta. Eli mahdollisimman tehokkaan työnhakuprosessin ja osaamisen päivittämisen käynnistämisestä ja pyörittämisestä ja nopeasta palautumisesta positiiviseen asenteeseen epäonnen jälkeen. Jos asenne tältä osin on eteenpäin pyrkivä, kyse on lisäksi vain kahdesta asiasta: 1. riittävästä määrästä hyviä ja sopiviin paikkoihin tehtyjä hakemuksia 2. jos mahdollista työnhakuvalmennus avustaa oikean asenteen säilyttämisessä sekä parantaa hakemisosaamista.
Ehdottoman nopeasti tulisi saada tämänkaltaista useamman kerran valmennusta, ”virheiden” korjaaminen (esim CV, hakemus), suunnan kartoitus, mitä tulevaisuudelta haluaa ja onko valmis suunnan muutokseen, joka voi viedä aikaa. Öljytankkerikaan ei käänny hetkessä.
Pidä silmät ja korvat auki – hae töitä koko ajan
Opettele verkostoitumaan niiden kanssa, joilla on jo töitä
Harjoittele miten voit LYHYESTI & SELKEÄSTI kertoa toiselle osaamisestasi ja siitä mitä haluaisit tehdä
Päivitä osaamistasi jos mahdollista
Pidä itsestäsi huolta nyt kun siihen on aikaa
Tapaa niitä, jotka ovat samassa tilanteessa ja sparratkaa toisianne
Positiivinen ajattelu – kehu itseäsi
Ajattele,että olen menossa jotain kohti, jotain uutta ja kivaa
Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa
Muotoilla hakemus ja cv haettavan paikan mukaan
Ole aktiivinen, jos mahdollista lisäkouluttaudu
Laatu on enemmän kuin määrä: hakukirjeestä kyllä näkee, onko se kirjoitettu pakosta tai oikeasta mielenkiinnosta
Mieti tarkkaan, mikä kiinnostaa, ja hae tehtävää vaikka et osaisikaan vielä kaikkea tarvittavaa, jokin tieto tai taito puuttuu mitä työpaikkailmoitus vaatii. Uskalla siis poistua mukavuusalueelta
Uskalla pyytää apua
Tärkeää on oman tilanteen analysointi, mitä haluan, mikä motivoi ja mitä kykenen omien rajojeni puitteissa tekemään. Oma aktiivisuus on kaikki kaikessa ja siihen voimien löytäminen. Tukea kannatta etsiä monista kanavista ja omaa suhdeverkostoa hyödyntää.
Keskustelu entisten kollegojen kanssa sinun vahvuuksistasi
Keskustelu kolmannen osapuolen (esim. henkilökohtainen uravalmentaja) kanssa omien vahvuuksien esittämisestä.
Painoittaisin hakukirjeen merkitystä. Sen tulee olla myyvä. Sinun on kyettävä myymään itsesi kolmen ensimmäisen lauseen aikana, eli hakupapereiden räätälöinti. Toinen juttu on strategia. Sinulla pitää olla selkeä strategia. Ei roiskita sinne tänne, vaan selkä tavoite ja keinot tavoitteiden saavuttamiseksi tulee olla mietittynä.
Käytä paljon aikaa työnhakuun ja oman työprofiilisi optimointiin.
Hakeudu ensi työnhakuvalmennuskurssille, jotta CV yms. kunnossa. Käytä mahdollisimman monia työnhakukanavia ja erityisesti omia verkostojasi ja etsi piilotyöpaikkoja. Jos haluat muutosta, niin kartoita osaamisesi, vahvuutesi, arvosi yms. ja hae tukea asialle esim. yksilökohtaisesta valmennuksesta.
Tärkeää on pitää huolta omasta fyysisestä ja henkisestä kunnosta ja sosiaalista suhteista.
Oman osaamisen avaaminen esimerkkinä mitä on tehnyt konkreettisesti töissä.
Rohkeasti soittamaan yrityksiin: kun löytää itsestään intohimon johonkin yritykseen tai toimeen, niin sinne vain sitkeästi yrittämään.
Reippautta työnhakuun ja soittamisen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. En tiedä miten se olisi paras tuoda esiin, koska itsekin kuulin sitä aika monesti eri tahoilta, ja siltikään en tarttunut puhelimeen riittävän usein. Mieti jokaisen työpaikan kohdalla jota aiot hakea, että “haluan tämän” ja toimi sen mukaan. Älä mieti niitä syitä miksi et haluaisi paikkaa. Itselläni toimi keskittyminen olennaiseen eli hain paikkoja harkiten, en jokaista joka näytti sinnepäin sopivalta. Tämä toimi nimenomaan omien resurssien kannalta koska jokainen haku vaatii paljon työtä.
Alussa kannattaa laittaa paljon hakemuksia, kuitenkin niistä voi ehkä vain 1 tärpätä. Mitä pidempään työnhakuun menee aikaa, sitä vaikeammaksi se tulee ja itsetunto huononee.
Työnhakijan kannattaa pitää itsestään ja psyykestään hyvää huolta ja tehdä elämässään mukavia asioita niin ettei jää vellomaan synkkien ajatusten kanssa yksin. Mieliala ei ole kovin korkealla kun kerrasta toiseen työhakemukseen ei edes vaivauduta vastaamaan.
Kaikkien kannustus ja tuki (perhe, ystävät, työkaverit, TE-toimisto jne) on ensiarvoisen tärkeää ja henkilökohtaisella tasolla niin, että uusi työnhakija voi tuntea olevansa tärkeä ja merkityksellinen huolimatta siitä, että hänellä ei juuri tällä hetkellä ole työpaikkaa.
Puhelinsoitot joko rekryfirmoille tai yrityksille, joilla on paikka auki (mm. lisäkysymysten esittäminen), jotta nimi jää mieleen.
Ei saa masentua, sillä se on helppoa! Tehdä tavoite itselleen, että haen vaikka joka viikko ainakin 1 työpaikkaa tai kontaktoin rekrytointikonsultteja.
Ei saa antaa masennuksen vallata itseään ja jäädä kotiin makaamaan. Pitää olla itse aktiivinen. ReWorkilta saamani neuvot tähänkin olivat erittäin hyviä (artikkeli Oma Aika -lehdessä 2014).